Ev Hemodiyalizi Alacak İlk Hastamızın Eğitimi Tamamlandı
19 Ocak 2024

Son dönem böbrek yetmezliği gelişen hastalarda uygulanan tedavi yöntemlerinden biri olan ev hemodiyalizi diyaliz merkezlerinden farklı olarak kişinin kendi ev konforunda daha uzun diyaliz yapmasına olanak sağlayan bir uygulamadır. Hastanemizde tedavi gören hastamız 4 yıldır diyalize girmektedir. Hastamız haftanın 3 günü 4-5 saatlik sürelerde eğitim almıştır.

2
Hemodiyaliz tedavisi standart olarak en az haftada 3 gün 4 saat olmak üzere bir merkezde yapılmaktadır. Yıllar içinde diyaliz teknolojisinde ve tıpta kaydedilen gelişmelerle diyaliz tedavisinin yeterliliği artmış , diyaliz hastalarının uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi mümkün olmuştur.  Ancak yine de 'iyi ve kaliteli' diyaliz arzu edilen seviyede değildir. Ve bu hastalar halen hastalıklarıyla ilgili bazı ilaçları almak zorundadırlar bu da sağlık sistemine ek maliyet yükler. Ayrıca haftada 3 gün 4 saatlik diyalize bağlı tansiyon düşmesi ,kramplar , bulantı kusmalara rastlanmaktadır. Normal sağlıklı bir insanda haftada 7 gün 24 saat (toplam 168 saat) böbrekler çalışırken diyaliz hastalarında bu haftada 3 gün 12 saat olmaktadır. Bu da kandaki toksik maddenin temizlenmemesi anlamına gelir. Bunun için de en iyi yol ev diyalizi yapmaktır. Üre, potasyum , fosfor gibi zararlı maddeler daha iyi temizlenecek, ilaç kullanılmayacak , ilaç kontrendikasyonuna maruz kalmayacak, çok sıkı diyet gerektirmeyecek ve kansızlık sorunu, ilaç kullanmaya gerek olmadan düzelecektir. Sonuçta daha uzun diyalizle hasta kendisini çok daha iyi hissedecektir.
2
 Bu programı isteyen ve uygun olan hastalara önce nefrolab onayı ile ev hemodiyalizi hemşiresi tarafından en az 2 aylık teorik ve pratik eğitim verilerek ilgili mercilerde onayı alındıktan sonra evlerine yetkili firma tarafından tamamen ücretsiz olarak su sistemi ve diyaliz makinesi kurulumu yapılır, kullanacağı malzemeler evine kadar ücretsiz ulaştırılır ve kişi artık evde tedavilerine devam eder Her ay merkeze gelerek kan ve diğer kontrolleri yapılır. Hastanın her türlü durumlar için 24 saat ulaşacağı telefon numaraları mevcuttur.
4 Hastamız bu süreçte kendisini tedavi eden başta nefroloji uzmanlarımız olmak üzere tüm diyaliz ekibine ve bu imkanı sunan Isparta Şehir Hastanesine teşekkürlerini iletti. Bizde Isparta Şehir Hastanesi olarak sağlıklı günler dileriz.