Çocuk Gastroentoroloji , Hepatoloji ve Beslenme Uzmanımız Doç Dr. Tuğba GÜRSOY KOCA 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü dolayısıyla Çölyak Hastalığı hakkında bilgiler verdi.
14 Mayıs 2019

Çocuk Gastroentoroloji , Hepatoloji ve Beslenme Uzmanımız  Doç Dr. Tuğba GÜRSOY KOCA 9 Mayıs Dünya  Çölyak Günü dolayısıyla  Çölyak Hastalığı hakkında bilgiler Verdi.
KOCA ;” Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Hastalık temel olarak proksimal ince bağırsağı etkiler ancak farklı organ/sistem etkilenmeleri de söz konusudur. Hastalık diyete tahılların eklenmesinden sonra herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.
Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir.
Yetişkinlerde görülen belirtiler ise karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler gibi çok geniş bir yelpazede ortaya çıkar
Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir. Diyetin sıkı bir şekilde uygulanması ile düzleşen ince bağırsak yüzeyi normal şeklini ve işlevini tekrar kazanmaktadır.
Okulda ve dışarıda yemek yerken çölyak hastalarının dikkatli seçimler yapması gerekmektedir. Etiketsiz gıda tüketiminde çok dikkatli olunmalı. İlaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremler vb. gluten etkileri yönünden dikkatli kullanılmalıdır. Pişirme ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glutenli gıdalarla bulaş olmamasına dikkat edilmelidir.
Çölyaklıların yaşadığı en temel sorun dışarıda yemek yerken toplumun onlara karşı duyarsız ve bilinçsiz olmasıdır. Kafe ve restaurant gibi ortak yaşam alanlarında glutensiz yiyeceklere ulaşamamaktadırlar. En temel ihtiyaç olan beslenme sorun haline gelmekte ve çölyaklıların toplumdan soyutlanmasına ya da yanlarında yiyecek taşımak zorunda kalmalarına sebep olmaktadır.
Ayrıca glütensiz ürünlerin pahalı oluşu çölyaklılar için büyük bir sorun teşkil etmektedir.
Çölyaklı çocuklar için okul kantinlerinde ulaşılabilir glütensiz ürünler bulundurulmalıdır.
Ülkemizde tahmini Çölyak sıklığı 100 kişide 1’dir. Unutulmamalıdır ki bu 100 kişiden biri siz olabilirsiniz.
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü, çölyak hastalığına ve glütensiz beslenme diyetine dikkat çekmek için bir fırsattır. Toplumu oluşturan bireyler olarak çölyaklıların farkına varalım ve onların hayatını kolaylaştırmak için bir adım atalım.” diye konuştu.

çölyak.jpg