13 Eylül 2021

Hastanemiz Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Yağmur KARA ile 13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle yaptığımız şöyleşi, Sepsis;  Enfeksiyonlara karşı anormal ve uygunsuz konakçı yanıtı sonucu ortaya çıkan hayati tehdit eden organ yetmezliğidir ve hastane ölümleri arasında 1 sırada yer almaktadır. Sepsis küresel bir sağlık krizidir. Her yıl dünyada yaklaşık 49 milyon kişi sepsisten etkilenmekte ve en an 11 milyon kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybetmektedir - her 2,8 saniyede bir ölüm. Dünyada her 5 ölümden 1 i sepsis ile ilişkilidir. Hayatta kalan birçok hastada ise uzun yıllar sepsisin komplikasyonları ile karşı karşıya kalırlar.
Sepsis, dünya çapında önlenebilir ölümler arasında 1. sıradadır. Sepsisi önlemenin en iyi yolu, ilk olarak enfeksiyonu önlemektir. Bunun için genel hijyen kurallarına uyulması, el hijyeni,  aşılama, temiz su, Hastana kaynaklı enfeksiyonların önlenmesi, güvenli doğum ve farkındalıktır.
Sepsis acil olarak tedavi edilmesi gereken tıbbi bir durumdur. Tedavisinin saatler hatta dakikalar içinde gerçekleşmesi gerekir, enfeksiyon odağının hızla kontrol altına alınması ve yoğun bakımlarda uygun organ destek tedavilerinin verilmesi hayat kurtarır. Sepsis tedavisinde her saniye önemlidir, Farkındalık hayat kurtarır.