Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği

Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Hakkında

Kalp Ve Damar Cerrahisi Kliniği

Klinik Ulaşım

4.Kat C Blok ta hizmet vermektedir.

Klinik Genel Bİlgi

Klinikte Yapılan işlemler

Serviste AV fıstül, kalıcı katater, geçici diyaliz katateri, varis, anjio, emboloktomi, DVT, sternum revizyonu, bypass,yara yeri enf,hiperhidrozis(el terlemesi).

GENEL BİLGİ:

Bacak atardamarları ve varis ameliyatları

Damar hastalıkları arasında en sık görülen varis, bir toplardamar hastalığıdır ve sklero terapi yapılamayan hastalara ameliyat yapılmaktadır.

Varis için Skleroterapi (Enjeksiyon ile Kurutma)

Enjeksiyon ile kurutma, hastaneye yatmadan yapılabilir. Bazı durumlarda ameliyattan sonra tamamlayıcı tedavi olarak kullanılabileceği gibi, nükslerin tedavisinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

Port Kateter İşlemleri:

Kemoterapi gören hastalara daha rahat damar yolu girişimi amacı ile yapılan işlemlerdir. Omuz veya boyun bölgesinden takılır.Sağ veya sol memenin üstüne cilt altına metal halka yerleştirilir. Halkanın içinden geçen ve kalbin içine uzanan ince kateter ile kemoterapinin daha rahat verilmesi sağlanır. Kemoterapi bitince kolayca çıkarılabilir. Lokal anestezi ile takılır. Hastanede kalmayı gerektirmeyen bir işlemdir.

Hemodiyalize Yönelik Girişim ve Ameliyatlar

Bu işlemler kronik böbrek yetmezliği hastası olup hemodiyaliz bağımlısı olan hastalara uygulanan ameliyatlardır. Amaç hemodiyaliz sırasında daha rahat damar yolu girişimi sağlanmasıdır.

Kalıcı Hemodiyaliz Kateteri

Omuz, boyun veya kasık bölgesinden takılan kateterlerdir. Uzun dönem kullanılabilir (birkaç ay bazen birkaç yıl). Genellikle AV fistül hazır hale gelene kadar birkaç ay kullanılmak üzere takılır. Lokal anestezi ile takılır ve hastanede kalmayı gerektirmez.

A-V Fistül Açılması

El bileği veya dirsek hizasında toplardamar ile atardamarın birleştirilmesi işlemidir. Bu işlemde 3-5 mm çapında olan toplardamar 1-3 cm çapa ulaşacak kadar genişleyerek hemodiyaliz sırasında kolay damar yolu erişimi sağlar. Uzun süreli (ömür boyu) kullanım amaçlı açılır. Lokal anestezi ile açılır ve hastanede kalmayı gerektirmez.

A-V Greft Yerleştirilmesi

Kolda veya kasıkta atardamar ile toplardamar arasında yapay bir damar yerleştirilmesi işlemidir. Lokal anestezi bazen spinal anestezi ile uygulanır ve hastanede kalmayı gerektirmez. Hastanemizde bu işlemlerin tamamı yapılmaktadır. Yapılan bu işlemler sonrası hastanın hemodiyaliz sırasında ve normal yaşantısında kateter, greft ve fistüllerin bakımına özen göstermesi bu yapıların uzun süre kullanımı açısında çok önemlidir.

Koroner Arter Bypass Cerrahisi

Koroner arter hastalığı kalbi besleyen damarların daralması veya tıkanması durumudur. Bu durumda kalbin ihtiyacı olan kan akımı azalacak ve bazı sorunlar çıkacaktır.

Bu durum basit bir göğüs ağrısı ile belirti verebileceği gibi bazen kalp krizi veya ani ölümle sonuçlanabilen ciddi durumlarla karşımıza çıkabilir.

Koroner Bypass Ameliyatı
Bu ameliyat; kalbin üzerinde daralmış veya tıkalı damara vücudun başka bir yerinden alınan damar ile bypass (köprüleme) yapılması durumudur. Yapılan işlem damarın değiştirilmesi değil daralmış olan damarın 0.5 cm açılarak üzerine yeni damarın özel dikişler ile dikilmesi ve daralmış damarın ilerisine gerekli kan akımının sağlanması durumudur. Bu işlem için sıklıkla sol meme atardamarı (LIMA), bacak toplardamarı (safen ven), kol atardamarı (radial arter) kullanılmaktadır.  Kullanılan bu damarlar çıkarıldıkları organlarda işlev bozukluğu yaratmadığından rahatlıkla çıkarılıp “yedek damar” olarak kullanılabilmektedir.

12 Nisan 2022