12 Ekim 2022

Dünya Artrit Günü nedeniyle hastanemiz Romatoloji Uzmanı Dr.Yasemin KARA ile yaptığımız söyleşi;

Ankilozan Spondilit nedir ?

Ankilozan Spondilit(AS) çoğunlukla genç yaşlarda ortaya çıkan ve esas olarak omurgayı ve omurganın son kısmı ile leğen kemikleri arasında yer alan sakroiliak eklemleri etkileyen iltihaplı bir romatizmadır. İltihap devamlı olduğunda İlerleyen zamanlarda bazen kamburluk ve Omurgada kalıcı hareket bozukluğu gelişebilir. Ankilozan Spondilitte göğüs kafesinde ,diz ,dirsek vb. çevresel eklemlerde ve ayrıca kas girişleri ve bağların yapıştığı entesis bölgesi dediğimiz kemik bölgelerinde ağrı ve şişlikler olabilir.

Ankilozan Spondilitin nedeni nedir?

Ankilozan Spondilitin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlığı olan bireylerde çevresel faktörlerin( Örneğin mide bağırsak enfeksiyonu) tetikleyici etkisi ile bağışıklık sisteminin aşırı miktarda çalışması ve vücudun kendisine zarar vermesi sonucunda hastalık ortaya çıkabilmektedir.

Ankilozan Spondilitin belirtileri nelerdir

Ankilozan Spondilitte süreğen iltihap sonucunda( bu iltihap enfeksiyon kaynaklı değildir )bel, sırt boyun ve kalçanın arka kısımlarında ağrı ve tutukluk ortaya çıkar. Erken dönemde en az 3 aydır var olan, yarım saatten uzun süren sabah tutukluğunun eşlik ettiği bel ağrısı varlığında ankilozan Spondilit olabileceği akla gelmelidir. İlerleyen dönemlerde kamburluk ve omurgada kalıcı hareket kısıtlılığı gelişebilir.

Ankilozan Spondilit hakkında bilgiler

Ülkemizde her 1000 kişiden 5'inde AS olduğu tahmin edilmektedir
Her 3 Ankilozan Spondilit  hastasından 1’i Ankilozan Spondilitin tanısından önce bel fıtığı tanısı almaktadır.
 Türkiye'de AS tanısı ortalama 8 yıl gecikmektedir.
 3 aydan uzun süre ve istirahatle olan bel ağrısına dikkat!
Bel ağrısı 40 yaşınızdan  önce mi başladı
 Bel ağrısı 3 aydan uzun süredir mi devam ediyor
 Ağrınız ani bir hareketle değil de yavaş yavaş mı başladı
Bel ağrınızdan dolayı sabahları kalkmak zorlaşıyor mu