15 Ekim 2022

Hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Nefise ÖZBALCI ile Dünya El Yıkama Günü nedeniyle yaptığımız söyleşi;
 El hijyeninin önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü olarak kutlanmaktadır. Küresel el yıkama ortaklığı( GHP )tarafından bu yılki tema “ Evrensel El Hijyeni için Birleşin: ellerinizi temizleyin” olarak belirlendi. Enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde, hastalıklardan korunmada ve antibiyotiklere direnç gelişmesinin önlenmesinde en önemli basamak el hijyenidir. Her yıl hastanemizde farkındalığı artırmak için etkinlikler düzenlenmektedir. Dişlerinizi fırçalamadan önce, yemekten önce ve sonra ,tuvaletten önce ve sonra ,hapşırdıktan ve öksürdükten sonra, çöplere dokunduktan sonra, dışarıdan eve girdikten sonra, kedi köpek ve diğer tüm hayvanları sevdikten sonra mutlaka ellerimizi  yıkamalıyız. Ellerimizde görünür kir varsa ellerimizi yıkamalıyız, görünür kir yoksa el antiseptiği ile el hijyeni sağlanabilir.
 Ellerimizi yıkarken;
 Bol su ve sabun kullanmalı.
 Ellerimizi en az 10-15 saniye iyice oluşturmalı.
Parmak aralarını ve tırnak altlarını iyice temizlemeli.
Toplam el yıkama süremiz 40 60 saniye olmalıdır.
 Kağıt havlu ile ellerimizi kurulayıp musluğu havlu ile kapatalım.
Covid 19 ve diğer bulaşıcı hastalıkları önlemek için ellerimizi doğru yöntemle yıkamalıyız.