9 Şubat Sigara Bırakma Günü
09 Şubat 2024

Göğüs uzmanı Dr. Taner Gonca 9 şubat sigara bırakma günü ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Ülkemizde de aynı tema ile farklı etkinlikler yapılmaktadır. Bu yıl 9 Şubat günü sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç günü olabilir. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteği de çok değerlidir. Vatandaşlar sağlık çalışanlarının kanıta dayalı bilimsel araştırmaların ışığında verdikleri destek ve yardım hizmetlerine rahatlıkla ulaşabilirler.

Hastanemizde sigara bırakma polikliniği mevcut olup hastanemiz açıldığından bu yana devamlı faaliyet göstermektedir.

Sigaranın zararları anne karnında başlar. Annenin sigara kullanmasıyla bebeğin sigaraya maruz kalması bebekte zeka geriliğine neden olabilmektedir.

• Solunum sistemi hastalıklarına sebep olur. (zatürre, bronşit, astım gibi)

• KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) nedeni sigaranın zararlarıdır.

• Kanser türlerinden en çok rastlanan akciğer kanserinin nedeni sigara kullanımıdır.

• Kalp ve damar hastalıklarına neden olur.

• Damar tıkanıklığı sigaranın verdiği zararlar arasında en büyük yeri alır.

• Cilt kanseri, dudak kanseri, gırtlak kanseri gibi birçok kanser hastalığına neden olur.

• Sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir.

• Dişte sararmalar, diş eti hastalıkları, diş çürükleri, diş kaybı ve ağız kokusuna neden olur.

• Cansız, soluk ve pürüzlü bir cilt görünümüne neden olur.

• Tırnaklarda güçsüzlük ve sararmalara neden olur.

• Kötü koku oluşumuna neden olur, bu yüzden yakın çevre tarafından hoş karşılanmayabilir.

• İştahı azaltıcı olduğu için sigara içen bireylerin vücut ağırlıkları azdır.

• Damar tıkanıklığı erken dönemde tespit edilip tedavi edilmediğinde uzuvların kesilmesi gerekebilir.

• Beyin hücrelerinin ölümüne neden olduğu için unutkanlığa ve zamanla demans ya da alzheimer gibi hafıza problemlerine neden olur.

• Koku alma duyusu azalır.

• Menopozun erken başlamasına neden olur.

• Kısırlığa neden olur.

• Göz hastalıklarına ve hatta körlüğe bile sebep olabilir.