Dünya KOAH Günü nedeniyle hastanemiz Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatmanur KAYAN bilgi verdiler; KOAH kalıcı solunum yakınlarına neden olan nefes alıp vermede zorluk ile kendini gösteren ve kontrol edilebilen bir akciğer hastalığıdır.
KOAH nasıl oluşur normalde balon gibi genişleyip daralabilen hava kesecikleri mikrobik olmayan nedenlerle iltihaplanır ve bu özelliklerini yitirir. İltihaplanan hava yollarında daralma olur ve soluk verildiğinde daha fazla hava akciğerlerde hapis kalır. Bu durum kirli havanın dışarı atılmasını ve temiz havanın içeri alınmasını güçleştirir ve akciğerde kalıcı hasar gelişir. Aşağıdaki sorulara cevabınızı evet ise KOAH’lı olabilirsiniz; Sigara içiyor musunuz ? Öksürüyor musunuz? Balgam çıkarıyor musunuz? Nefesiniz daralıyor mu?
KOAH a yol açan nedenler nelerdir sigara, pipo, pro, nargile gibi tütün ve tütün ürünlerinin kullanılması. Metal, çimento, tahıl, tekstil, kağıt, ulaşım gibi sektörlerde çalışanların mesleki nedenlerle toz duman ve zararlı gazlara maruz kalması. Kapalı ortamlarda kullanılan odun, kömür ve tezek gibi organik yakıtların dumanının solunması. KOAH ın belirti ve bulguları nelerdir; sinsi başlayan ve şiddeti giderek artan nefes darlığı ve kronik öksürük, balgam çıkarma, bazı hastalarda yorgunluk hissi gibi hastalığın ilerlemesi ile yakınmalar daha da artarak kişinin yaşam kalitesine olumsuz etkiler. KOAH ın erken tanısını engelleyen faktörler nelerdir; bulguların önemsenmemesi ve hekime zamanında başvurulmaması, bulguların yaşlanma fazla kilo gibi başka nedenlere bağlanması, sigara kullananlar tarafından hastalığın erken döneminde hekime başvurunun ertelenmesi.
KOAH tanısı nasıl konur; öksürüp, balgam ve nefes ağırlığı şikayetlerinin olması, meslek öyküsü, nefes ölçüm testi ( solunum fonksiyon testi ) ile solunum fonksiyonlarının gerilediğini gösterilmesi ile tanı konur. KOAH ta tedavi ilkeleri nelerdir; tütün ve tütün ürünlerinin bırakılması, zararlı gaz ve maddeleri solunmaması, hava kirliliği olan yerlerde maske kullanılması, Grip bir Zatürre aşılarının zamanında yapılması, nefes açıcı ilaçların önerilen şekilde doğru ve düzenli olarak kullanılması.