Mart Ayı Kolorektal (Kalın Bağırsak) Kanser Farkındalık Ayı
27 Mart 2025

Mart Ayı Kolorektal (Kalın Bağırsak) Kanser Farkındalık Ayı nedeniyle hastanemiz ekibine yeni katılan  Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç.Dr.Mustafa KORKMAZ bilgi verdiler;
Kolorektal kanserler halk arasında kalın bağırsak kanseri olarak bilinmektedir. Dünyada ve ülkemizde yaygın görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde bu kanser türleri hem erkeklerde hem de kadınlarda 3. sırada yer almaktadır. 40 yaşın altında nadirken, hastaların %85’i 50 yaş ve üzerindedir.
Kolorektal kanseri, ülkemizdeki tarama programlarında yer alan kanserlerden biridir. Tarama programları ile henüz kansere dönüşmemiş poliplerin tespit edilmesi ile kanser riski azaltılabilmekte ve erken evre kanserlerin saptanması ile de şifa ile tedavi mümkün olabilmektedir.
Tarama testleri; KETEM, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Standart risk grubunda olan 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda öncelikli olarak;
2 yılda bir gaitada gizli kan testi,
10 yılda bir Kolonoskopi ile yapılmaktadır.
Bazı özellikli risk grubundaki bireylerde ise tarama testlerine daha erken yaşlarda başlamak ve daha sık yaptırmak gerekmektedir.
Kolorektal kanserlerde görülebilecek belirtiler genel olarak şunlardır: istemsiz kilo kaybı, kabızlık, ishal, dışkılama alışkanlığı değişikliği, kansızlık, halsizlik, ağrılı dışkılama, dışkı renginde değişiklik, dışkıda kan görülmesi ya da dışkılamadan sonra makattan kan gelmesi, gaz sancısı, kramp şikayetleri, bağırsağın tam olarak boşalmadığını hissetmektir.
Erken evre kolorektal kanserlerin temel tedavisi ameliyattır. Erken evre tümörlerde ameliyat sonrası evresine göre hastalığın tekrarlama riski yüksek ise tekrarlama riskini azaltmak için kemoterapi uygulanabilmektedir. İleri evre tümörlerde (evre 4) ise kemoterapi, hedefe yönelik ilaçlar (akıllı ilaçlar )ve immunoterapiler (bağışıklık arttırıcı tedaviler) kullanılabilmektedir.
Mart ayı“Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı” olarak, kanser farkındalığını artırmak, kolorektal kanser taramasının önemini vurgulamak ve kişinin kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltabilecek sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının kazanılmasını sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

sdfs