Aşı Haftası
26 Nisan 2025

Hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Ergün GÜLEŞÇİ Dünya Aşı Haftası ile ilgili bilgi verdiler. Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir. Aşıların aşı uygulanan bireyleri korumasının yanı sıra, bağışıklanmış kişilerin hastalığın toplumda dolaşımını engellemesi aşı olmamış kişilerin de korunmasını sağlar. Bağışıklama sağlıkla ilgili kazanımların yanı sıra, ekonomik ve sosyal kazanımlar da sağlar.
Her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan Aşı Haftasının amacı, aşılamanın önemi hakkında toplumsal farkındalığı arttırmak ve daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan sekellerin ve ölümlerin önlenmesini sağlamaktır.
Ülkemizde çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Çocuk Felci, Hepatit-B, Hepatit A Suçiçeği, Haemophilus İnfluenzae Tip B Ve Pnömokoka Bağlı Hastalıklar) aşı uygulanmaktadır.
Risk gruplarında bağışıklık sistemi zayıf olduğundan aşılama çok daha önemli
Kronik kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek hastalıkları; diyabet, ileri yaş gibi durumlar ve bağışıklık sistemini zayıflatan kanser, lösemi, lenfoma ve hematolojik veya romatolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar; vücudun bağışıklık sistemini ve mikroplara karşı direncini zayıflatarak kişiyi enfeksiyon hastalıklarına yatkın hale getirir. Üstelik, ortaya çıkan enfeksiyonlar diğer sağlıklı bireylere göre daha ağır seyreder ve ölümlere yol açabilir. Risk gruplarında ölümcül seyreden enfeksiyon hastalıkları içerisinde özellikle pnömokok enfeksiyonu ve grip, aşı ile korunulması ve ileri yaşta erişkinleri etkileyen bir diğer hastalık zona olup, zona aşısı ile bu hastalıktan korunmak mümkündür.
Aşılar erişkinlerin gereksiz antibiyotik kullanımını da azaltacak
Çocukluk yaşında geçirildiğinde hafif klinik belirti ve bulgularla seyreden  su çiçeği, kızamık ve kızamıkçık gibi hastalıklar çocuklardakilerin aksine erişkinlerde ağır pnömoni veya menenjite neden olabilir. Bu hastaların tedavisinde kullanılacak antibiyotikler altta yatan hastalıklarda kullanılan ilaçlarla etkileşebileceğinden tedavi yönetimleri de zorlaşmaktadır. Üstelik antibiyotik direnci de ayrı bir problemdir. Erişkinlerin aşı ile korunulabilen hastalıklara karşı bağışık olması gereksiz antibiyotik kullanımını önler.
Ülkemizde uygulanan aşılar, DSÖ tarafından onaylanan İyi Üretim Prosedürleri kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş aşılardır. Ayrıca, aşılar teslim alınıp kullanıma sunulmadan önce Ulusal Referans Laboratuvarlarımızda da test edilerek uygunluğu kanıtlanmaktadır. Aşılama çalışmalarının başarısında, üretim aşamasından başlayıp uygulanacak kişiye ulaştırılana kadar aşıları muhafaza etmenin etkisi de  şüphesiz büyüktür. Aşılar ülkemizde tüm aşamalarda elektronik takip sistemi ile takip edilmekte, uygun ısı aralığında korunmaktadır. Aşı buzdolapları ve soğuk hava depolarının ısıları da elektronik ortamda anlık olarak takip edilmekte ve soğuk zincir kırılmaları engellenmektedir.

vbmvbnmb