Hastanemiz Uzman Fizyoterapist Erkan ALP ile Sağlık için Hareket Et Günü nedeniyle yaptığımız şöyleşi;
10 Mayıs 2022

Hastanemiz Uzman Fizyoterapist Erkan ALP ile Sağlık için Hareket Et Günü nedeniyle yaptığımız şöyleşi;     
HAREKETSİZ BİR YAŞAM BİZİ HASTA EDİYOR.
Teknolojik gelişmeler ve pandemi var olan hareketsizliğimizi daha da arttırdı. Millet olarak zaten hareketsizdik. Pandemi ile iyice hareketsiz hale geldik. Ülke olarak hayatımızın 11.6 yılını sağlık sorunları ile geçiriyoruz. Bunun en büyük sebeblerinden biri toplum olarak spor ve egzersiz yapma oranının kadınlarda %8, erkeklerde  %30.
 
FİZİKSEL OLARAK SADECE HAREKET ETMEK YETMEZ, SPOR VE EGZERSİZ DE YAPMALIYIZ.
Enerji tüketimini arttıran yani günlük yaşamınızda vücudunuza enerji harcatan her türlü hareket fiziksel aktivitedir. Çarşıda, pazarda gezmeniz, çocuklarınızla pikniğe gitmeniz, merdiven çıkmanız, evde yaptığınız temizlik, alışverişe çıkmanız, belediye otobüsünde ayakta durmaya çalışmanız birer fiziksel aktivitedir. Bu aktivitelerin hepsi vücudunuza enerji harcatır. Gün boyunca hareketinizi  azaltırsanız, oturursanız, merdiven yerine asansör, yürüyüş yerine otobüse binerseniz. Dışarı  çıkıp yemek yemek varken, eve sipariş verirseniz . Daha az hareket ederseniz, daha az kalori harcar ve kilo alırsınız. Daha az hareket ederseniz kalp damar hastalıkları dâhil birçok hastalığa yakalanma riskiniz artar.
        Eğer günlük 5000 adımdan az  adım atıyorsanız veya 30 dk’dan daha az yürüyorsanız, siz hareketsizsiniz ve acilen harekete ihtiyacınız var. İdeal fiziksel aktivite için günlük en az 10.000 adım atmalısınız. Tabi ki kendinize zarar vermeden. Peki, sadece günlük 10.000 adım atmak, sağlıklı olmak ve kilo vermek için yeterlimidir. Tabi ki HAYIR. Günlük hareketinizi arttırmanızın yanında sağlığınız ve kilo vermek için vücudunuzun kardiyo, germe ve kuvvetlendirme egzersizlerine de ihtiyacı var. Bunun için de planlı, tekrarlı ve yapılandırılmış olarak tarif edilen egzersizleri yapmalısınız. 
Fiziksel aktivenin bedensel sağlığınıza etkileri
Yapılan bilimsel çalışmalar daha hareketli olanların, bedensel ve psikolojik daha sağlıklı olduğunu göstermektedir. Eğer fiziksel olarak daha hareketli olursanız ve bu hareketliliği düzenli bir şekilde devam ettirebilirseniz.
Daha enerjik, daha fit ve daha sağlıklı olursunuz. Fiziksel performansınız artar, geç yorulursunuz bu da iş ve sosyal hayatınızı olumlu etkiler.
Yağ oranınız azalır, kas kitleniz artar, sağlıklı zayıflamanıza yardımcı olur. Obezitenin olumsuz etkilerinden korunursunuz. Vücudunuz daha güzel ve sıkı olur. Kıyafetler üzerinizde daha güzel durur.
Kemik yoğunluğunuz artar, yaşlanmaya bağlı kırık riskiniz ve kemik erimesine yakalanma riskiniz azalır.
Kalbiniz ve damarlarınız ve bağışıklık sisteminz güçlenir. Kalp damar hastalıklarına, tip 2 diyabete, hipertansiyona, kolon kanseri dahil 35 hastalığa yakalanma riskiniz azalır. Hatta fiziksel aktivite ve egzersiz bu hastalıklara karşı tedaviye destek olur, ilaç kullanımını azaltır.
Kadınlarda hamilelik, doğum ve menopozun meydana getirdiği birçok kas iskelet probleminini gidermek için için egzersiz ve fiziksel aktivitenin birçok faydası vardır.
Çocuklarınızın da fiziksel ve ruhsal gelişimi açısından fiziksel aktivite ve egzersiz yapmaları şarttır.
Daha uzun yaşarsınız…
Ruhsal ve psikolojik etkileri
Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz vücudunuzda birçok fizyolojik ve hormonal değişikliğe sebep olur.
Endorfin salgısını artırarak sizi daha mutlu eder.
Beyninizdeki kan akımını değiştirererek motivasyonunuzu, konsantrasyonunuzu, zihinsel performansınızı ve bilinç fonksiyonlarınızı geliştirir.
Stres, depresyon ve kaygı ile mücadelenizde size yardımcı olur.
Yaşam kaliteniz artar.
FİZİKSEL AKTİVETENİN GELECEK YAŞANTIMIZA YANİ GELECEĞİMİZE ETKİSİ
Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz yaparsanız yaşlanmazsınız, yaş alırsınız.
30-35 yaşından itibaren düzenli egzersiz yapmaz iseniz, kemik-kas kitlesinde ve kuvvetinde azalma ve vücut yağ yüzdenizin artması nedeniyle ileriki yaşlarda hareket etmede zorluk ve kırıklar ile karşılaşabilirisniz. İşte egzersiz ve fiziksel aktivite bu gerilemeyi yavaşlatır.
Yaşlandıkça kıkırdak ve disk yapısında bozulma, incelme, dayanıklılığında azalma, duruşunuzda bozulma, boyunuzda kısalma ve bunlara bağlı ağrılar, kireçlenmeler görülür. Doğru ve düzenli egzersiz ile kıkırdaklarınızı ve disklerinizi koruyabilirsiniz.
Yaşlanmaya ve hareketsizliğe bağlı damar duvarlarında daralma, tansiyonda artma ve damar tıkanıklığına bağlı felçler geçirebilirisiniz. Egzersiz ve fiziksel aktivite damar sağlığınızı korur.
Yaşlanma ile akciğer ve kalp dayanıklılığında azalma, solunum kaslarında zayıflama görülür. Düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite akciğerlerinizi ve kalbinizi güçlendirir.
Sinir hücrelerinin iletim hızında ve sayısında azalma, buna bağlı denge problemleri ve düşmeler meydana gelir. Amiliod plak birikimine bağlı unutkanlık ve bunama yaşayabilirisiniz. Yapılan bilimsel çalışmalar hayat boyu düzenli egzersiz yapan ve fiziksel olarak aktif kişilerde yaşlılığa bağlı denge problemlerinin daha az olduğunu ve amiliod plak birikiminin daha az olmasına bağlı unutkanlık ve Alzheimer hastalığının daha az olduğunu göstermiştir.

     Günlük hareket seviyenizi arttırın, oturma sürenizi azaltın, tv, internet ve telefona daha az vakit ayırın. Asansör yerine merdivenleri tercih edin ve yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek gidin. Bunların yanında 2 gün kaslarınızı kuvvetlendirecek ve kalbinizi hızlandırcak  kardiyo egzersizlerini ihmal etmeyin. Yaşam tarzınıza egzersizi ekleyemeseniz bile daha hareketli olun.