Hastanemiz Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Canan DOĞAN ile Dünya Zatürre Günü nedeniyle yaptığımız söyleşiden
12 Kasım 2022

Hastanemiz Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Canan DOĞAN ile Dünya Zatürre Günü nedeniyle yaptığımız söyleşiden;
Halk arasında zatürre olarak da bilinen Pnömoni , akciğerlerin akut infeksiyonu olarak tanımlanabilir. Bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabilir.
En sık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasındadır. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığa sahip olanlarda (böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi), sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında daha sık görülür. İç ortam hava kirliliğine yol açan odun-tezek dumanı solumak, kalabalık evlerde yaşamak ve özellikle çocuklar için ebeveynlerinin içtiği sigaranın dumanını solumak da zatürreye yakalanma ihtimalini artırmaktadır. Toplumda gelişen pnömoniler, tüm dünyada hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş-okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumludur.
Hasta bir kişinin öksürmesi veya aksırması sonucu havaya yayılan mikroplu damlacıkların solukla alınması hastalığa neden olabilir. Çocukların burun ve boğazlarında bulunan virüs ve bakteriler solukla akciğerlere ulaşıp hastalık oluşturabilirler. Daha nadir olarak, hastanın vücudundaki bir iltihap odağından mikroplar kan yoluyla akciğerlere ulaşabilirler.Mikropların akciğere ulaşarak zatürre oluşturması, üşüme-titreme, yüksek ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı, halsizlik, terleme gibi çeşitli şikayetlere yol açmaktadır. Bazı zatürre türlerinde, halsizlik, iştahsızlık, kas ve eklem ağrılarını takiben sinsi başlangıçlı kuru öksürük, hafif ateş, bulantı, kusma ve baş ağrısı görülebilir.
Zatürre belirtileriyle gelen hastalar muayene edildikten sonra çoğunlukla akciğer grafileri çekilerek tanı konur. Ağır zatürre durumlarında ve hastaneye yatması gereken hastalarda kan testleri, bilgisayarlı tomografi ve balgam testleri gibi ileri incelemeler gerekebilir. Zatürrenin tedavisi neden olan etkene ve hastalığın şiddetine göre değişir, tedavi evde veya hastanede yapılabilir. Özellikle ağır hastalık geçirenlerin hastaneye ve hatta yoğun bakıma yatırılarak tedavi edilmeleri gerekebilir.
Isparta Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği olarak biz de pnömoni hastalığına ilişkin toplumsal bilinci artırmak ve hastalığın tedavisi kadar korunma yöntemlerini de içeren çalışmalar yaparken, şu noktalara da dikkat çekmek isteriz :
Hem çocuklar hem de erişkinler için zatürreden korunmanın en önemli yolu aşılanmadır.  Sağlık Bakanlığınca önerilen çocukluk çağı aşılarının zamanında yaptırılması; erişkinlerde hastalığa yakalanma riski taşıyanların (astım, KOAH gibi kronik akciğer hastalığı bulunanlar, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı ve bağışıklığı baskılayıcı hastalığı olanlar) grip ve pnömokok (zatürre) aşısı yaptırmaları, hastalıktan korunmada başlıca yöntemlerdir.  El yıkama ve hijyene dikkat edilmesi, bulunulan ortamın düzenli olarak havalandırılması, diyabet, kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkların uygun şekilde tedavisi ve sigaranın bırakılması da zatürreden korunmada etkili olabilecek diğer önemli faktörlerdir.