Hastanemiz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanımız Uzm.Dr.Ergün GÜLEŞÇİ ile 5 Mayıs Dünya El Hijyeni günü nedeniyle yaptığımız söyleşiden;
Günlük yaşamımızda, en çok kirlenen organımız Ellerimizdir. Yapılan çalışmalar, iyi yıkanmamış ellerin bulaşıcı hastalıkların yayılmasında ve gıda zehirlenmelerinin meydana gelmesinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Hastane enfeksiyonlarının, gıda kökenli hastalık salgınlarının ve gıda zehirlenmelerinin sebeplerinin araştırılması sonucunda en önemli nedenlerden birisi olarak çalışan personelin el temizliğinin yetersiz olması gösterilmektedir. Bu nedenle kurallarına uygun, doğru el yıkama alışkanlıklarının kazandırılması bulaşıcı hastalıkların kontrol altına alınmasında ve gıda zehirlenmelerinin önlenmesinde etkili olacağı gibi toplumda da yaşam kalitesini yükselecektir.
Yıkamada nelere dikkat edilmelidir;
• Hastalıklardan ve mikroorganizmalardan korunabilmenin tek yolu etkili bir temizliktir. Doğru yıkama ile ellerdeki hastalık yapıcı mikroorganizmaların uzaklaştırılması sağlanabilmektedir.
• Su ve sabun uygun şekilde kullanıldığında kurulamanın da desteği ile el yüzeyindeki hastalık ve bulaşmalardan sorumlu olan geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılmakta, antiseptik etkenler ise el yüzeyindeki tüm mikroorganizmaları öldürmekte ya da etkisiz hale getirmektedir
• Kalıp sabun veya sıvı sabunların kullanımlarında belirgin bir üstünlük olmadığı ifade edilse de kontamine olma riski daha az olan sıvı sabunların tercih edilmesi önerilmektedir. Kalıp sabun tercihinde ise öneri boyutların mümkün olduğunca küçük tutulmasıdır.
• El yıkamada kullanılacak suyun çok sıcak olması deriyi tahriş ederek mikroorganizma girişine ortam hazırlayabileceğinden mutlaka ılık ve akan halde olması gerekmektedir
• Yıkamadan sonra eller iyice kurulanmalıdır. Eğer eller ıslak ve nemli kalırsa mikroorganizmaların bulaşması kolaylaşacaktır.